Sunt confecționate din titan poros (62-66% din volum) ceea ce favorizează osteointegrarea osului din jurul său.
Implantele OsteoSinter Evans and Cotton sunt utilizate cel mai adesea în două proceduri:
*Procedurile din osteotomia Evans, pentru alungirea coloanei laterale a piciorului;
*Procedura Cotton, pentru creșterea înclinării a primei raze și a evitării supraîncărcării coloanei externe a piciorului. Mai exact, procedura chirurgicală ajută la creare unui arc în picior.
Când pot fi folosite plăcile OsteoSinter Evans and Cotton
*Osteotomii deschise cu până ale oaselor piciorului (incluzând osteotomiile aditionale pentru Hallux Valgus)
*Osteotomii deschise cu pană din cu abord medial al oaselor cuneiforme (osteotomia Cotton)
*Alungirea colaanei laterale a piciorului (osteotomia Evans sau osteotomie in Z a osului calcaneu
*Artrodeza metatarsiană/cuneiformă.
Avantajele folosirii acestor implante:
*Osteointegrare rapidă , la 4 săptămani implantul fiind colonizat cu os in proporție de 57%;
*Odată implantat, OsteoSinter Evans and Cotton se comportă similar cu osul uman d.p.d.v. al elasticității și compresiei sale;
*Implantul are un coeficient foarte mare de aderență de os ceea ce determină a mare rezistență la uzură;
*Se livrează cu un chit de instrumentar de unică folosință ceea ce duce la scăderea timpului chirurgical, siguranța in prevenirea contaminării, creșterea preciziei și a reproductibilității intervenției;
*Sunt disponibile 15 tipodimensiuni se livrează steril;
Cătălin Vlad Gican, experiență și inovație, în slujba pacientului
Iarna, este sezonul fracturilori. In cazul unui traumatism al sistemului locomotor urmate de dureri la nivelul membrului respectiv, este de recomandat imobilizarea segmentului afectat și prezentarea în cel mai scurt timp la medic.
Indiferent dacă fractura osoasă este la nivelul mâinilor sau picioarelor, există tehnici chirurgicale de ultimă generație care îți pot reda mobilitatea chiar și după câteva zile. Iar aici experiența medicului chirurg își spune cuvântul.
Am vorbit cu doctorul Cătălin Vlad Gican, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie despre implantul pe care îl folosește deseori în fracturi – implantul HCS (Headless Compression Screws) produs de DePuy Synthes și distribuit în România de Ronda Medical.
Medicul doctor Cătălin Vlad Gican are peste 10 ani de experiență în Ortopedie și Traumatologie și colaborează cu Spitalul Clinic de Urgență București, cu Spitalul Sanador, Spitalul Ortopedie Medlife și Clinica de Recuperare Centrokinetic. A urmat cursuri de specializare în mai toate statele europene și astfel este la curent cu tot ce înseamnă proceduse inovative în Ortopedie și Traumatologie. A absolvit cursuri AO si este supraspecializat și in Traumatologie Sportivă.
De ce ați ales să folosiți produsul HCS?
Am ales să folosesc acest tip de implant, din mai multe motive, și anume: materialul din care este fabricat (titan), instrumentarul foarte precis cu care se utilizează și rata foarte mică, aproape inexistantă de deteriorare a implantului.
Cât este de ușor de folosit acest implant?
Este extrem de ușor de folosit, doar trebuie urmați pașii tehnicii chirurgicale.
În timp, ajungi să utilizezi tehnica implantului aproape natural.
Cum se adaptează pacienții după o intervenție cu implantul HCS?
Personal nu am avut nici un fel de complicație cu acest implant.
Implantul HCS este produs de DePuy Synthes și distribuit în România de Ronda Medical. Ronda Medical oferă de mai bine de 15 ani cele mai noi modele de tehnică chirurgicala și implanturi, de asemenea, oferă clienților posibilitatea de a beneficia de șabloane, pentru a alege cel mai potrivit sistem pentru pacient.
Implantul HCS este folosit pentru fracturile intraarticulare și extraarticulare, dar și pentru unirea fragmentelor de oase mici, dar și în artrodeze ale articulațiilor mici, tratamentul halucelui valg. Un plus al acestui sistem este acela că este cumpus din șuruburi de compresie cu cap ingropat in tesutul osos, cu diametrul de 4,5 mm și 6,5 mm. cat și de 2,4 mmm și 3 mm.Prin folosirea acestor implante, chirurgul poate ajusta gradul de compresie al focarului de fractura.
Doctorul Codrin Huszar îți spune beneficiile utilizării placilor mediale distale de tibie de tip LCP
Fracturile sunt o experiență dureroasă, iar când ne dăm seama că există posibilitatea ca mobilitatea noastră să aibe de suferit, încep grijile. Chiar dacă vă sperie abordarea operatorie a acestor intervenții, experiența arată o restabilire a funcției locomotorii completă.
Indiferent de durere și de gravitatea fracturii, mergeți la medic, Așadar sunt toate șansele să vă reveniți complet într-un timp scurt, însă pentru asta este nevoie să faceți echipă cu cel în mâinile căruia v-ați lăsat sănătatea și revenirea la viața normală.
Am discutat despre avantajele utilizării în chirurgie a implantului „LCP-Distal Tibial Medial Plate” (o placă din titan folosită în fracturile distale de tibie, ce prezintă anumite găuri speciale ce acceptă atat șuruburi care se pot bloca în placă cât și șuruburi de compresie clasice, de spongie sau de corticală) cu doctorul Codrin Huszar, medic primar otopedie, în cadrul Departamentului de Ortopedie Traumatologie sportivă a Spitalului Sanador din Capitală. Aceste plăci denumite LCP (Looking Compresion Plate) au avantajul ca folosind o astfel de placă, putem obține atât blocarea, cât și compresia la nivelul focarului de fractură al osului.
De ce ați optat pentru implantul „LCP-Distal Tibial Medial Plate” ?
Doctorul Codrin Huszar: Utilizez în operații implantul „LCP-Distal Tibial Medial Plate” datorită instrumentarului precis și intuitiv cu accesorii foarte utile. Șuruburile au priză excelentă indiferent de tipul acestora, fie că utilizez șuruburi de corticală, spongie sau blocate. Un alt beneficiu al acestui implant îl reprezintă posibilitatea de a fi introdus prin tehnică minim invazivă.
O categorie aparte de patologie la care folosesc acest implant este cea a osteotomiilor distale tibiale pentru corectarea axului gleznei.
Când utilizez placa premulată pentru oesteotomii de corecție a axului gleznei mă folosesc de forma plăcii pentru a corecta tibia la placă (un criteriu în plus de verificare a corecției, dincolo de calculul radiologic preoperator).
Pentru a ilustra câteva din aspectele mai sus menționate vă prezint două cazuri:
Ø V.(asilas) este un bărbat de 58 de ani căruia I s-a efectuat o osteotomie distală de valgizare a tibiei și ligamentoplastie de ligament colateral lateral al gleznei din cauza unei instabilități cronice a gleznei cu artroză dezaxată în varus.
Ø A.(ntohe) este un bărbat de 42 de ani, care a avut nevoie de operație pentru fixarea internă a unei fracturi a 1/3 distală a tibiei cu un fragment în „aripă de future” și un traiect ce se prelungește și interesează suprafața articulară tibială.
Ce avantaje prezintă acest implant?
Doctorul Codrin Huszar: Cu toate că este mai greu de utilizat în comparație cu o placă clasică, la care se deschide focarul de fractură, și operația durează mai mult, implantul „LCP-Distal Tibial Medial Plate” are mai multe avantaje.
Fixarea robustă obținută cu ajutorul plăcilor mediale distale de tibie previne degradarea montajului sau deplasările secundare ale fragmentelor si astfel permite inițierea precoce a procedurilor de recuperare (etapă foarte importantă în procesul de revenire a pacienților la viața de dinainte de fractură).
Există alte două caracteristici ale implantului care mă face să spun că este ușor de utilizat și anume fiabilitatea și calitate construcției placă – șuruburi permit și extragerea facilă a acestora dupa consolidarea fracturii sau a osteotomiei. Așadar, implantul „LCP-Distal Tibial Medial Plate” prezintă un risc minim de înțepenire a șuruburilor în placă sau degradarea florii în timpul ablației.
Cât de repede se poate începe recuperarea postoperatorie și în cât timp revine pacientul la starea de dinainte de accident?
Doctor Codrin Huszar: Multor pacienți nu le-a venit să creadă când le-am spus că după operație nu vor simți vreun disconfort. Placa medială distală de tibiei are un profil fin și se mulează foarte bine, tocmai de aceea nu deranjează pacienții după implantare, deși este poziționată pe fața subcutanată a tibiei.
În cazul fracturii de tibiei, timpul de imobilizare este mic, între 1-2 luni. Totodată se impune un plan de recuperare medicală, pentru îmbunătățirea mușchilor din jurul piciorului și a gleznei. Apoi urmează exercițiile pentru îmbunătățirea echilibrului, cu încărcarea progresivă a greutății. Tot programul de recuperare poate dura chiar și 3 luni, mai mult ca sigur că vă veți reveni și veți putea duce viața de dinainte de accindent după 6 luni, există cazuri când recuperarea durează și mai mult.
Tratamentul chirugical atroscopic cu autogrefă osoasă și șurub de compresie
Tratamentul chirugical atroscopic cu autogrefă osoasă și șurub de compresie
Accidentele nu țin cont de vârstă. Așa că indiferent de ce ți se întâmplă, poți să revii la viața de dinainte de accident cât mai repede datorită unei echipe medicale profesioniste care utilizează în operații sisteme de ultimă generație.
Este și cazul unui pacient de 34 de ani care a suferit un accident în timp ce mergea cu bicicleta. A ajuns la Clinica Zetta unde a fost diagnosticat de doctorul Daniel Vîlcioiu cu necroză în evoluție la nivelul polului proximal al scafoidului.
Echipa de chirurgia mâinii a medicului Dr. Daniel Vîlcioiu a efectuat operația artroscopică, cu autogrefă osoasă și șurub de compresie din titan. Daniel Vîlcioiu este medic specialist în Ortopedie și Traumatologie, dar și doctor în Științe Medicale, cu supraspecializarea – Chirurgia Mâinii. Așadar pentru o astfel de operație, pacientul a avut nevoie de o spitalizare de o zi. Pacientul a fost anesteziat loco-regional, apoi medicul dr. Daniel Vîlcioiu împreună cu echipa sa au făcut 2 incizii mici de circa 2-3 mm. Așadar, au redus și fixat fractura, au identificat leziuniile nevindecate, apoi
au făcut excizia țesuturilor fibrotice din interiorul osului, a urmat și frezarea capetele osoase, ca la final să plombeze defectul.
Șurubul de compresie fără cap
A fost aplicat și un șurub de compresie fără cap de 3,00 mm, din titan. Vorbim despre un șurub autoforabil, autofiletant, care permite compresia controlată de chirurg. Acest șuburb se poate folosi în artrodeză, fractură condilară, fractură stiloidă radială, osteotomie metatarsiană. Șurubul este confecționat din titan și este produs de compania Johnson&Johnson și este distribuit în România de Ronda Medical.
Toată intervenția a durat 2 ore, datorită echipei chirugicale și a aparaturii ultra moderne, precum mini- fluoroscop care a permis introducerea precisă a șurubului.
Recuperarea
Pacientul a trebuit să stea imobilizat și să urmeze procedurile pentru terapia mâinii. Dar, pentru că operația are ca principal avantaj păstrarea articulațiilor, fără a deschide clasic articulația, partea fracturată s-a vindecat normal, pentru că nu s-a produs țesut cicatricial în exces.
O soluție inovativă a pacienților cu amputare la nivelul membrelor inferioare: implantul unic – Keep Walking.
Dacă ai suferit o amputare la nivelul tibiei sau dacă mai ai încă 16 cm. din femur și vrei să-ți îmbunătățești mersul, să ai o poziție mai bună a corpului și te orientezi mai bine în spațiu, dar și să beneficiezi de creșterea confortului când utilizezi o proteză externă, atunci implantul femural Keep Walking este soluția.
Indiferent dacă ai piciorul amputat din cauza unei boli de natură vasculară, traumatic sau tumorală poți utiliza implantul Keep Walking. Nu contează nici dacă abia acum ți se amputează piciorul sau dacă deja îl ai amputat. Află din informațiile de mai jos cum te poate ajuta acest implant.
Din ce e compus implantul
Implantul este cumpus din tijă, distanțier sau cupa și sistemul de prindere. Tija este din titan canelat cu suprafață rugoasă pentru a asigura osteointegrarea și fixarea corectă a implantului, dar și transmiterea
sarcinii prin femur. Diametrele ei variază între 12-17 mm, iar lungimea este de 120 mm până la 180 mm.
Distanțierul sau cupa este din polietilenă. Trebuie să știi că această parte a implantului rămâne în contact cu baza femurului. Este acoperită de țesuturi moi.Distanțierul sprijină femurul și permite o sarcină distală eficientă. Distanțierul este un element ce te ajută să ai un control superior asupra protezei externe și vine în 3 dimensiuni, de 54.58 si 62 mm.
Sistemul de fixare este folosit pentru ansamblarea implantului.
Care sunt beneficiile implantului
În primul rând trebuie să știi că implantul Keep Walking are rezistanță mare. O dată cu utilizarea acestui implant, vei putea să te deplasezi cu mai puțină asistență. Asta pentru că se va îmbunătății considerabil biomecanica.
Vei simții mai puțin discomfort la contact, adică în momentul în care utilizezi proteza externă. Deoarece suportul pentru ischium este redus. Crește controlul asupra protezei. Se va produce o îmbunătățire la nivelul femural. Implantul va asigura suportul distal în soclu, astfel femurul va suporta din nou greutate.
Cât de repede îmi revin după implant
Conform unui studiu realizat pe o grupă de pacienți care au fost operați pentru a li se introduce implantul s-a observat că după 15 zile de la operație, rănile se vindecă. Dar este nevoie de mult antrenament și voință până când vei putea să te deplasezi singur sau măcar cu puțin ajutor. Iată ce au făcut pacienții din acel studiu. Au urmat un program de încărcare distală, un program progresiv cu atingerea unei greutăți de 35 de kilograme fără a simți vreo durere, în termen de 12 săptămâni. Așa au ajuns să înregistreze performanțe la antrenamentul de mers, de echilibru, făceau antrenament de 3 ori pe săptămâmă.
Cum va fi recuperarea
În perioada de recuperare vei continua exercițiile de încărcare distală. Dar ce trebui să conțină exercițiile de recuperare? Exerciții obișnuite pentru pacienții amputați la care se adaugă exercițiile de încărcare distală, dacă nu există vreo obiecție medicală.
La ce te vor ajuta aceste exerciții? Femurul va primi stimulare din greutate, așa se produce procesul de osteointegrare a implantului, cu excepția implanturilor cimentate. Țesutul moale al capătului distal se va adapta pentru a primi sarcina.La ce te vor ajuta aceste exerciții:
Femurul va primi stimulare din greutate, așa se produce procesul de osteointegrare a implantului, cu excepția implanturilor cimentate. Țesutul moale al capătului distal se va adapta pentru a primi sarcina.
Ce execiții de recuperare trebuie să fac
Toate exercițiile și repetițiile se vor face dacă nu produc durere. Iată câteva dintre acestea, cu titlu orientativ, exerciții prechirugicale. Așa menții tonusul muscular al membrelor sănătoase. Evită pozițiile vicioase și fă multe exerciții de respirație.
În faza postchirurgicală este important să începeți exercițiile la 24 de ore după intervenție. Aceste vor fi exerciții pentru controlarea posturii și pentru evitarea retragerii șoldului. Este nevoie și de fizioterapie, pentru consolidarea musculaturii și tonifierea muchilor.
Reține, sunt importante exercițiile de respirație și cele active, dar și exercițiile de echilibrare. Din ziua 7 până la a 10-a după operație. Exerciții pentru îmbunătățirea transferurilor de sarcină, de contra rezistență, reeducarea echilibrului și a statului pe picioare. Așadar este nevoie să mergi între barele paralele.
Cum ajungi să-ti reiei deplasarea
Iată o altă serie de exerciții pe care trebuie să le faceți pentru întârirea musculaturii femurului. Este necesar în acest timp să înveți să te descurci singur: să pui și să îndepărtezi proteza. Însă este nevoie de mult exercițiu pentru îmbunătățirea echilibrului, până vei ajunge să te deplasezi. Începe prin a merge între bare cu baston. Un alt exercițiu foarte bun pentru echilibru este să ridici de jos lucruri, să te ridici, să urci și să cobori scări, să ocolești obstacole.
Implantul Keep Walking, soluție pentru pacienții cu amputări ale membrului inferior la care femurul este intact sau care au cel putin 14 cm. din femur intact
După amputarea piciorului la nivelul genunchiului, mulți pacienți ajung la medic pentru o proteză externă, temându-se că amputarea părții distale a femurului le schimbă viața. Noutatea constă în faptul că utilizând acest tip de implant calitatea vieții le vai fi mult îmbunătățită. Mulți se tem de durere, alții, că în timp vor avea dureri la celălalt picior, că în timp piciorul de sprijin va avea de suferit. Așa că mulți medici apelează la implantul femural – Keep Walking produs de compania Tequir, pentru a face legatura cu proteza externă. Dar de ce fac asta?
Din ce este compus implantul Keep Walking
Implantul femural este compus din două piese:
- Tija femurală. Este formată din aliaj de titan conform standardului ASTM F-136, ceea ce facilitează ancorarea în canalul femural residual. Lungimea tulpinii femurale variază de la 120-180 mm și are un
diametru între 11-17 mm. - Cupa sau distanțierul. Este confecționat din polietilenă de înaltă densitate, cu un diametru de 54-62 mm, conectat distal la tijă printr-un șurub de titan și o camașă filetată din polietilenă. Cupa permite susținerea distală a greutății care se distribuie direct prin femur.
Cum va decurge intervenția chirurgicală.
Intervenția chirurgicală depinde de cicatricea pe care o are pacientului. În partea distală a femurului este efectuată o rezecție, iar în ceea ce privește canalul femural, se încearcă mărirea diametrului pentru a ajunge la unul adecvat. Asta înseamnă că trebuie să existe spațiul necesar pentru tija implantului. Pentru implant este nevoie să se determine dimensiunea adecvată a implantului, lungimea și diametrul tijei, dar și dimensiunea cupelor. Aceasta va permite închiderea implantului fără a tensiona țesuturile moi.Toate etapele la care trebuie să fii atent sunt și în prospectul de utilizare a implantului. Așadar, am ajuns la operație. Implantul este introdus în femur, se închid țesuturile moi cu o mioplastie corectă, care va
acoperi total cupa din polietilenă.
Cum se utilizează
Dar cum se face inserarea? Există mai multe tehnici de ajustare prin presare, tehnica cimentată și chirurgia de implantare precoce sau întârziată.
- Tehnica de ajustare prin presare. Implantul este introdus în canalul medular lovindu-l cu un ciocan, cât mai aliniat cu femurul, până când distanțierul intră în contact cu suprafața distală a femurului.
- Pentru tehnica cimentată. Dacă femurul nu are capacitatea de a rezista impactului asupra osului cortical sau are o secțiune corticală mai subțire de 3 mm, este recomandată tehnică cimentată. Este nevoie de utilizarea unui dop de ciment intramedular cu o dimensiune și configurație adecvată a canalului medular.
- Chirugia de implantare precoce. Verifică dacă un vas important sângerează, înainte de a închide operația, mai ales dacă ai folosit un manșon. Dacă există un exces de mușchi vei avea probleme cu
mularea protezei. Așadar va fi nevoie să elimini surplusul. Ar trebui să încerci o mioplastie care să acopere întregul implant. Fii atent ca sutura cutanată să nu rămână în tensiune pentru că excesul de grăsime subcutanată va împiedica montarea protezei posterioare. - Operația de implantare întârziată. La fel se procedează și în acest caz.
Care sunt beneficiile utilizării implantului Keep Walking
Pentru a beneficia de toate avantajele folosirii implantului este important să fii atent la:
✔ Bandajul de presiune. Este necesar să aplici un bandaj de presiune bun (elastic și oblic) după amputare, astfel încât să nu existe modificări de volum în momentul prizei definitive.
✔ Suportul distal. Suprafața pentru suportul distal a unui pacient care are un implant Keep Walking este similară cu cea a pacienților care au suferit o dezarticulare de genunchi. Așa că priza trebuie să fie o priză de sprijin distală cu incluziunea ischionului.
✔ Ajustările distanțierului. Capătul distal al soclului trebuie reglat pentru întreaga conferință a distanțierului. Astfel pacientul va controla proteza. Iată și ce alte beneficii au mai rezultat în urma utilizării implantului în cadrul studiilor.
Iată și ce alte beneficii au mai rezultat în urma utilizării implantului în cadrul studiilor
În urma unui studiu la care au participat pacienți cu vârsta medie de 63 de ani, cu amputări din cauze vasculare, traumatice sau oncologice, a rezultat că implantul cu greutate distală îmbunătățește capacitatea și viteza mersului în cel mult 14 luni de la implant. Mai ales la pacienții de sex masculin, cu vârstă peste 50 de ani, cu amputări de origine vasculară. Testarea s-a efectuat testarea la 3 luni de la amputare.
Conform unul alt studiu la care au participat 29 de pacienti, dintre care unul a fostexclus pentru neîndeplinirea programului, iar pentru alți 5 a fost nevoie de îndepărtarea implantului, implantul este benefic pentru creșterea densității minerale osoase.
Osteosinteza cu placa reduce considerabil recuperarea după o fractură de radius distal
În urmă unui accident în care ți-ai fracturat partea distală a radiusului, simți că-ți este teamă de ce va urma? Poate te gândești că vei sta imobilizat, că abia te vei mișca după luni de kinetoterapie și că nu vei mai putea să practici sportul preferat. Ultimele noutăți din domeniul implanturilor anatomice arată că acestea reduc considerabil perioada de recuperare și ajută la redobândirea mobilității. Am vorbit cu doctorul Ciprian Pașcu, medic specialist Ortopedie și Traumatologie, având competențe în chirurgie artroscopică, despre tratarea fracturilor de radius distal cu ajutorul plăcilor de osteosinteză. Placa distală de radius cu unghi variabil “2.4 VA LCP-DRP” folosită în operațiile pentru fractura de radius distal facilitează recuperarea, așa încât ajungi să îți reiei activitatea, chiar și cea sportivă într-un timp scurt. Pe doctorul Ciprian Pașcu îl găsești în echipa Spitalului Sanador din Capitală, acolo activează din 2016. Medicul a făcut numeroase studii de specializare în străinătate în domeniul Ortopediei și Traumatologiei, precum cel de la Cork University Hospital, South Infirmary Victoria University Hospital din Cork Irlanda, respective Limerick University Hospital din Irlanda.
De ce ați ales să folosiți placa de osteosinteza cu unghi variabil 2.4 VA -LCP DRP ?
Dr. Ciprian Pașcu: Am ales această placă pentru tratamentul fracturilor de radius distal din mai multe motive. Primul ar fi că este un implant anatomic pe care se mulează majoritatea tipurilor de fracturi ale epifizei distale radiale. Am utilizat acest produs pentru că se pot bloca șuruburile în placă. Este un implant low profile, care dacă se montează corect, nu deranjează structurile cu care intră în contact, mai ales tendoanele musculaturii flexoare. Un alt avantaj al plăcii Radius Distal LCP cu unghi variabil 2.4 este materialul din care este confecționat, un aliaj preponderent Titaniu, ceea ce îl face RMN compatibil.
Cât este de ușor de folosit acest implant?
Dr. Ciprian Pașcu: După ani de zile de utilizare în operații, am ajuns la concluzia că dacă ești familiarizat cu implanturile și cu instrumentarul Depuy Synthes atunci totul se simplifică. Instrumentarul este facil și plăcut de folosit mai ales dacă se folosește și motorul Colibri cu un dispozitivul universal AO prevăzut cu cheie dinamometrică.
Cum se adaptează pacienții după intervenția cu implantul?
Dr. Ciprian Pașcu: Am observant că pacienții tolerează foarte bine acest implant, cred că datorită designului anatomic. Toți pacienții la care am folosit placă Radius Distal LCP cu unghi variabil 2.4 și-au realuat activitatea foarte repede. După consolidarea fracturii, undeva la 2-3 luni postoperator unii au început chiar și activitatea sportivă, evident dupa recuperarea medicală în centrele specializate. Îmi amintesc un pacient tânăr operat care s-a întors la practicarea rugby-ului și de un alt pacient care practică tenisul de câmp fara nici o problemă. Amândoi au același tip de implant.
Importanța implantelor medicale pentru osteosinteza vertebrală complexă.
Cancerul pulmonar cu invazie în coloana vertebrală este o provocare atât pentru medic, cât și pentru pacient. Medicul trebuie să aleagă cea mai bună soluție pentru sănătatea pacientului său, în timp ce acesta ar trebui să fie deschis intervențiilor.
Studiu de caz:
Un bărbat cu neoplasm pulmonar cu invazie în coloana vertebrală a avut nevoie de o rezecție extinsă. Situația sa nu putea fi rezolvată decât de o echipă multidisciplinară, pentru că era vorba despre cooperarea dintre chirurgia toracică și neurochirurgie, deoarece era nevoie de o reconstrucție spinal multivertebrală. Deschiși în fața noilor dispozitive medicale, doctorii Robert Clement și Alexandru Cristescu au realizat intervenția cu ajutorul sistemul TeCorp VBR.
Ambii medici au experiența în neurochirugiei din Franța, pentru că au activat în Spitalul Foch, din Paris. Dr. Robert Clement este medic specialist în neurochirurgie și are experiență în neurochirurgia minim invazivă cerebrală și spinală. Are experiență și la noi în țară, la Spitalul Colentina din Capitală și la Muntenia Hospital din Pitești.
Cristescu Alexandru activează la Spitalul Regina Maria și are expriență în chirurgie spinală și proteze vertebrale obținută tot la Hopital Foch, Paris. De asemenea, are experiență în neurochirugie craniană, neuroendoscopie, neurochirugie spinală.
Ce este sistemul de corpectomie TeCorp ?
În intervenția chirurgicală, echipa medicală, a folosit dispozitivul TeCorp VBR. Sistemul se caracterizează printr-un element esențial de argumentare vertebrală, este versatil și ușor de adaptat pentru pacient. Tocmai, de aceea, a reprezentat o soluție excelentă pentru o osteosinteză vertebrală complexă.
Sistemul este din titan și est conceput pentru a înlocui coloana vertebrală la nivel cervical, toracic sau lombar. Iar specificația de VBR (Vertebral Body Replacement) permite refacerea înălțimii intervertebrale, în afecțiuni precum lordoza sau cifoza.
Caracteristici ale dispozitivului TeCorp
Sistemul TeCorp este alcătuit din plăci cu capete modulare, care permit 9 combinații unghiulare.Totodată sistemul se caracterizează prin posibilitatea de a regla precis înălțimea implantului. De asemenea, vorbim și despre un mecanism de blocare sigur.
Importanța acestui sistem este recunoscută, pentru că este folosit în intervențiile chirurgicale, deci în tratarea fracturilor de coloană vertebrală. Doar în America de Nord, anual, se produc 150.000 de fracturi ale coloanei vertebrale. Și se estimează că există de la 10.000 la 12.000 de leziuni ale măduvei spinării, iar 39% dintre aceste leziuni sunt cauzate de accidente de mașină. De obicei, sistemul TeCorp este folosit atunci când este nevoie de un sprijin structural suplimentar al coloanei vertebrale.
Ce înseamnă neoplasmul pulmonar
Pacientul care a avut nevoie de intervenția echipei multidisciplinare suferea de cancer pulmonar cu invazia în coloana vertebrală. Cifrele sunt tot mai îngrijorătoare privind cancerul, aproximativ 39,6% dintre persoane sunt diagnosticate cu un acest timp de boală pe parcursul vieții. După plămâni și ficat, cancerul de coloană vertebrală face tot mai multe victime. Aproximativ 30% dintre persoanele cu cancer vor avea metastaze la nivelul coloanei, unele studii arată că aproximativ 70% dintre persoanele cu cancer prezintă metastaze vertebrale dupa autopsie. Doar la noi, în țară, cel mult 27.000 de persoane au metastaze vertebrale. Metastazele vertebrale distrug vertebrele și pot fi apărea la nivelul unei singure vertebre sau pot să afecteze mai multe vertebre.
Artrodeza pentru fracturile piciorului realizată cu plăcile moderne de osteosinteză.
Un accident rutier îți poate schimba viața și este ca un test de rezistență. Dar când este vorba de un politraumatism, sănătatea stă în mâinile medicilor.
Dan a suferit un astfel de accident la începutul anului, când a suferit o fractură proximală de metatarsian II consolidată, a avut și o luxație cuboid-calcaneană, o luxatie cuboid cu baza metatarsian III-IV-V, dar și cuboid luxat plantar.
Ajuns de urgență la spital, sfătuit de familie, a ales o echipă medicala care i-a garantat vindecarea rapidă cu o operație minim invazivă, cu ajutorul sistemelor medicale, dar și o recuperare rapidă. Tatăl său suferise anterior o fractura a piciorului și fusese tratat de aceeași echipă.
În cazul său, erau afectate oasele metatarsiene, medicii trebuiau să lucreze mai atent și să aleagă metoda care să îi asigure mobilitatea în cel mai scurt timp.
Așadar, metatarsienele te ajută să mergi, de aceea grija pentru operație și pentru recuperare este mare. Iar rolul metatarsienelor este de a fi un punct de sprijin în timpul mersului, pentru că la fiecare metetarsian sunt 3 ligamente. Cu toate acestea, fracturile metarsienelor sunt frecvente, așa că medicii folosesc acum tot felul de dispositive pentru a ușura vindecare. În acest caz s-au folosit plăcuțele de artodeză de la DePuy Synthes.
Totodată Dan a avut și o luxație cuboid-calcaneană, adică o luxație a articulațiilor oaselor tarsiene. Așadar a fost afectat și osul cuboid care se deplasează în jos și în afară, fără a fi aliniat cu osul calcaneu.
Durerile insuportabile în partea plantară a piciorului și dureri în partea laterală persistau cand Dan a ajuns la spital. În urma primului consult, a ales echipa medicala formată din dr. Vlad Gican specialist ortopedie-traumatologie, și dr. Andrei Ioan Bogdan, medic primar ortopedie și traumatologie. Cei doi i-au recomandat artrodeză cuboido-calcaneană și artrodeză în bloc cuboid cu baze metatarsian III-V, dar și grefă din metafiza tibială. Echipa a realizat operația folosind plăcute de atrodeză dedicate acestor fracturi.
Sistemul implantabil a fost compus din două tipuri de plăcuțe, una în formă de X și una cu două găuri, împreună cu șuruburi de blocare B 2,7 mm.
Aici sunt foarte importante unghiurile de introducere a șuruburilor, pentru că în funcție de fixarea lor se realizează blocarea, ce crește corespunzător stabilitatea fixării dispozitivului medical.
Placa se adaptează cu ușurință anatomiei piciorului, iar brațele plăcii pot fi îndoite cu ușurință pentru o mai bună adaptabilitate. Ele sunt folosite în osteotomii, artrodeze și în fracturi de picior.
Dr. Vlad Gican este medic specialist ortopedie-traumatologie, cu specializarea în traumatologie sportivă și cu o experiență de peste 15 ani. Medicul profesează în mai multe spitale și clinici private, așa că acum îl poți găsi la Spitalul Snador, la Clinica de Recuperarea Centrokinetic, la Spitalul de Ortopedie Medlife, dar și la Spitalul de Urgență Floreasca, acesta efectuează de la operații la consultații pentru monitorizarea pacienților după operații, când sunt în procesul de recuperare.
Din echipă a făcut parte și dr. Andrei Ioan Bogdan, medic primar în ortopedie și traumatologie, tot cu peste 15 ani de experiență, cu specializări în chirurgie ortopedică, traumatologie sportivă, dar și în chirurgia gleznei și a piciorului. Acum, îl găsești la Spitalul de Ortopedie Medlife și la Clinica de Recuperare Centrokinetic, acolo unde este coordonatorul proiectului.
Operația, dar și recuperarea după o fractură de platou tibial extern poate fi mai grea în cazul leziunilor complexe. Odată cu ajutorul noilor tehnici chirurgicale, dar și a unor sisteme de implante avansate tehnologic se poate realiza o operație care să fixeze corect și rapid osul fracturat, iar pacientul să câștige la capitolul recuperare.
Un pacient de 50 de ani s-a prezentat la clinica Provita în urma unui accident de motocicletă cu fractura platoului tibial extern cu înfundare și cu extensie în diafiză. Pacientul a fost preluat de doctor Andrei Ursache, medic primar Otopedie și Trumatologie.
Din antecedente medicale, mai exact suferise în urmă cu 5 ani o intervenție chirurgicală artroscopică cu condroplastia unor defecte de cartilaj pe condilul femural intern și femuro-patelar.
Intervenția chirurgicală pentru fractura platoului tibial extern
Dr. Andrei Ursache a ținut cont de faptul că particularitățile fracturii sunt: poziția postero-extern a înfundării platoului tibial și extensia oblic-spiroida a fracturii în diafiză, interesând osul până în 1/3 medie.
Așa că soluția chirurgicala trebuia să realizeze :
- Reducerea deschisă și fixarea internă a fracturii platoului tibial;
- Reducerea (deschisă sau închisă) fracturii diafizare;
- Fixarea fracturii diafizare;
- O fixare internă care să permită mobilizarea articulară imediat după intervenție;
- O perioadă cât mai scurtă de interzicere a încărcării membrului inferior.
Implantul – placa LISS cu 13 suruburi
Medicul a optat pentru folosirea unui singur implant, care să realizeze un montaj de stabilitate absolută pentru fractura de platou tibial. In conditiile în care existau mai multe variante de tratament, medicul a optat pentru o tehnică chirurgicală cu implant unic. „Soluția pentru care am optat a fost să folosim un singur implant, care să facă posibilă o tehnică de stabilitate absolută pentru fractura de platou tibial și o tehnică de stabilitate relativă pentru fractura diafizară”, susține dr. Ursache.
Această soluție a permis o singură poziționare a pacientului, pe masa chirurgicală, în decubit dorsal și două abordări relativ limitate, însumând mai puțin de 10 cm.
Dr. Ursache explica indeplinita de implant: „Era necesar ca placa de fixare să permită sprijinul fragmentului de platou tibial postero-extern, să aibă stabilitate angulară a șuruburilor proximale, să aibă suficientă lungime pentru a permite depășirea focarului de fractură distal cu cel puțin 3 șuruburi și să asigure o lungime de lucru potrivită pentru fixarea elastică a traiectului de fractură diafizară.”
Conform planului preoperator, medicul a ales ca implant placa LISS cu 13 șuruburi, implant care întrunea toate caracteristicile cerute, beneficiind, de asemenea de un material (titan) extrem de bine tolerat biologic și de un instrumentar de implantare foarte prietenos cu chirurgul.
Medicul apreciază că o altă dificultate era să abordeze fractura postero-laterală printr-un abord antrero-lateral, contrar principiului folosirii unui abord „acolo unde este fractura”. Analiza imaginilor CT a permis identificarea unui traiect de fractură antero-extern pe care dr. Andrei Ursache l-a folosit intraoperator pentru a aborda fragmentul înfundat.
Recuperare post-operatorie
Obiectivul intervențiilor moderne de fixare internă a fracturilor este mobilizarea articulară imediată și dacă e posibil încărcarea cât mai rapidă a membrului. Traumatologie actuală se desfășoară pe principiu: “Mișcare e viață și viața e mișcare”. Intervenția a decurs în condiții favorabile, atingându-se toate obiectivele planificate. Postoperator, s-a început imediat mobilizarea articulară. La 8 săptămâni s-a început încărcarea parțială a membrului inferior, iar la 16 săptămâni, încărcarea totală.
Pacientul a acuzat, la 6 luni de la operație, cracmente la mobilizarea genunchiului stâng, neînsoțite de durere, cu corespondent palpator la nivelul rotulei.
Pentru a investiga sursa acestor cracmente și pentru a inspecta eventualele neregularitati rezultate prin consolidarea imperfectă a platoului tibial extern, s-a decis și s-a practicat artroscopia genunchiului stâng. La inspecție s-a constatat vindecarea perfectă a platoului tibial extern și recidiva leziunilor osteocondrale ale condilului femural intern și ale trohleei femurale. S-a practicat condroplastia prin microfracturi a leziunilor, urmată, la 3 săptămâni, de tratament intraarticular cu PRP + Hialuronat (Cellular Matrix, Regenlab).
La 1 an de la operație, pacientul merge fără durere și face chiar și sport, dar cu impact moderat.