Artrodeza pentru fracturile piciorului realizată cu plăcile moderne de osteosinteză.

by rondamedical

Un accident rutier îți poate schimba viața și este ca un test de rezistență. Dar când este vorba de un politraumatism, sănătatea stă în mâinile medicilor.

Dan a suferit un astfel de accident la începutul anului, când a suferit o fractură proximală de metatarsian II consolidată, a avut și o luxație cuboid-calcaneană, o luxatie cuboid cu baza metatarsian III-IV-V, dar și cuboid luxat plantar.

Ajuns de urgență la spital, sfătuit de familie, a ales o echipă medicala care i-a garantat vindecarea rapidă cu o operație minim invazivă, cu ajutorul sistemelor medicale, dar și o recuperare rapidă. Tatăl său suferise anterior o fractura a piciorului și fusese tratat de aceeași echipă.

În cazul său, erau afectate oasele metatarsiene, medicii trebuiau să lucreze mai atent și să aleagă metoda care să îi asigure mobilitatea în cel mai scurt timp.

Așadar, metatarsienele te ajută să mergi, de aceea grija pentru operație și pentru recuperare este mare. Iar rolul metatarsienelor este de a fi un punct de sprijin în timpul mersului, pentru că la fiecare metetarsian sunt 3 ligamente. Cu toate acestea, fracturile metarsienelor sunt frecvente, așa că medicii folosesc acum tot felul de dispositive pentru a ușura vindecare. În acest caz s-au folosit plăcuțele de artodeză de la DePuy Synthes.

Totodată Dan a avut și o luxație cuboid-calcaneană, adică o luxație a articulațiilor oaselor tarsiene. Așadar a fost afectat și osul cuboid care se deplasează în jos și în afară, fără a fi aliniat cu osul calcaneu.

Durerile insuportabile în partea plantară a piciorului și dureri în partea laterală persistau cand Dan a ajuns la spital. În urma primului consult, a ales echipa medicala formată din dr. Vlad Gican specialist ortopedie-traumatologie, și dr. Andrei Ioan Bogdan, medic primar ortopedie și traumatologie. Cei doi i-au recomandat artrodeză cuboido-calcaneană și artrodeză în bloc cuboid cu baze metatarsian III-V, dar și grefă din metafiza tibială. Echipa a realizat operația folosind plăcute de atrodeză dedicate acestor fracturi.

Sistemul implantabil a fost compus din două tipuri de plăcuțe, una în formă de X și una cu două găuri, împreună cu șuruburi de blocare B 2,7 mm.

Aici sunt foarte importante unghiurile de introducere a șuruburilor, pentru că în funcție de fixarea lor se realizează blocarea, ce crește corespunzător stabilitatea fixării dispozitivului medical.

Placa se adaptează cu ușurință anatomiei piciorului, iar brațele plăcii pot fi îndoite cu ușurință pentru o mai bună adaptabilitate. Ele sunt folosite în osteotomii, artrodeze și în fracturi de picior.

Dr. Vlad Gican este medic specialist ortopedie-traumatologie, cu specializarea în traumatologie sportivă și cu o experiență de peste 15 ani. Medicul profesează în mai multe spitale și clinici private, așa că acum îl poți găsi la Spitalul Snador, la Clinica de Recuperarea Centrokinetic, la Spitalul de Ortopedie Medlife, dar și la Spitalul de Urgență Floreasca, acesta efectuează de la operații la consultații pentru monitorizarea pacienților după operații, când sunt în procesul de recuperare.

Din echipă a făcut parte și dr. Andrei Ioan Bogdan, medic primar în ortopedie și traumatologie, tot cu peste 15 ani de experiență, cu specializări în chirurgie ortopedică, traumatologie sportivă, dar și în chirurgia gleznei și a piciorului. Acum, îl găsești la Spitalul de Ortopedie Medlife și la Clinica de Recuperare Centrokinetic, acolo unde este coordonatorul proiectului.

You may also like

Leave a Comment