Doctorul Codrin Huszar îți spune beneficiile utilizării placilor mediale distale de tibie de tip LCP

by rondamedical

Fracturile sunt o experiență dureroasă, iar când ne dăm seama că există posibilitatea ca mobilitatea noastră să aibe de suferit, încep grijile. Chiar dacă vă sperie abordarea operatorie a acestor intervenții, experiența arată o restabilire a funcției locomotorii completă.

Indiferent de durere și de gravitatea fracturii, mergeți la medic, Așadar sunt toate șansele să vă reveniți complet într-un timp scurt, însă pentru asta este nevoie să faceți echipă cu cel în mâinile căruia v-ați lăsat sănătatea și revenirea la viața normală.

Am discutat despre avantajele utilizării în chirurgie a implantului „LCP-Distal Tibial Medial Plate” (o placă din titan folosită în fracturile distale de tibie, ce prezintă anumite găuri speciale ce acceptă atat șuruburi care se pot bloca în placă cât și șuruburi de compresie clasice, de spongie sau de corticală) cu doctorul Codrin Huszar, medic primar otopedie, în cadrul Departamentului de Ortopedie Traumatologie sportivă a Spitalului Sanador din Capitală. Aceste plăci denumite LCP (Looking Compresion Plate) au avantajul ca folosind  o astfel de placă, putem obține atât blocarea, cât și compresia la nivelul focarului de fractură al osului.

De ce ați optat pentru implantul „LCP-Distal Tibial Medial Plate” ?

Doctorul Codrin Huszar: Utilizez în operații implantul „LCP-Distal Tibial Medial Plate” datorită instrumentarului precis și intuitiv cu accesorii foarte utile. Șuruburile au priză excelentă indiferent de tipul acestora, fie că utilizez șuruburi de corticală, spongie sau blocate. Un alt beneficiu al acestui implant  îl reprezintă posibilitatea de a fi introdus prin tehnică minim invazivă. 

O categorie aparte de patologie la care folosesc acest implant este cea a osteotomiilor distale tibiale pentru corectarea axului gleznei.

Când utilizez placa premulată pentru oesteotomii de corecție a axului gleznei mă folosesc de forma plăcii pentru a corecta tibia la placă (un criteriu în plus de verificare a corecției, dincolo de calculul radiologic preoperator).

Pentru a ilustra câteva din aspectele mai sus menționate vă prezint două cazuri:

Ø V.(asilas) este un bărbat de 58 de ani căruia I s-a efectuat o osteotomie distală de valgizare a tibiei și ligamentoplastie de ligament colateral lateral al gleznei din cauza unei instabilități cronice a gleznei cu artroză dezaxată în varus.

Ø A.(ntohe) este un bărbat de 42 de ani, care a avut nevoie de operație pentru fixarea internă a unei fracturi a 1/3 distală a tibiei cu un fragment în „aripă de future” și un traiect ce se prelungește și interesează suprafața articulară tibială. 

Ce avantaje prezintă acest implant?

Doctorul Codrin Huszar: Cu toate că este mai greu de utilizat în comparație cu o placă clasică, la care se deschide focarul de fractură, și operația durează mai mult, implantul „LCP-Distal Tibial Medial Plate” are mai multe avantaje.

Fixarea robustă obținută cu ajutorul plăcilor mediale distale de tibie previne degradarea montajului sau deplasările secundare ale fragmentelor si astfel permite inițierea precoce a procedurilor de recuperare (etapă foarte importantă în procesul de revenire a pacienților la viața de dinainte de fractură).

Există alte două caracteristici ale implantului care mă face să spun că este ușor de utilizat și anume fiabilitatea și calitate construcției placă – șuruburi permit și extragerea facilă a acestora dupa consolidarea fracturii sau a osteotomiei. Așadar, implantul „LCP-Distal Tibial Medial Plate” prezintă un risc minim de înțepenire a șuruburilor în placă sau degradarea florii în timpul ablației.

Cât de repede se poate începe recuperarea postoperatorie și în cât timp revine pacientul la starea de dinainte de accident?

Doctor Codrin Huszar: Multor pacienți nu le-a venit să creadă când le-am spus că după operație nu vor simți vreun disconfort. Placa medială distală de tibiei are un profil fin și se mulează foarte bine, tocmai de aceea nu deranjează pacienții după implantare, deși este poziționată pe fața subcutanată a tibiei.

În cazul fracturii de tibiei, timpul de imobilizare este mic, între 1-2 luni. Totodată se impune un plan de recuperare medicală, pentru îmbunătățirea mușchilor din jurul piciorului și a gleznei. Apoi urmează exercițiile pentru îmbunătățirea echilibrului, cu încărcarea progresivă a greutății. Tot programul de recuperare poate dura chiar și 3 luni, mai mult ca sigur că vă veți reveni și veți putea duce viața de dinainte de accindent după 6 luni, există cazuri când recuperarea durează și mai mult.

You may also like

Leave a Comment