Implantul Keep Walking, soluție pentru pacienții cu amputări ale membrului inferior la care femurul este intact sau care au cel putin 14 cm. din femur intact

by rondamedical

După amputarea piciorului la nivelul genunchiului, mulți pacienți ajung la medic pentru o proteză externă, temându-se că amputarea părții distale a femurului le schimbă viața. Noutatea constă în faptul că utilizând acest tip de implant calitatea vieții le vai fi mult îmbunătățită. Mulți se tem de durere, alții, că în timp vor avea dureri la celălalt picior, că în timp piciorul de sprijin va avea de suferit. Așa că mulți medici apelează la implantul femural – Keep Walking produs de compania Tequir, pentru a face legatura cu proteza externă. Dar de ce fac asta?

 

Din ce este compus implantul Keep Walking

Implantul femural este compus din două piese:

  • Tija femurală. Este formată din aliaj de titan conform standardului ASTM F-136, ceea ce facilitează ancorarea în canalul femural residual. Lungimea tulpinii femurale variază de la 120-180 mm și are un
    diametru între 11-17 mm.
  • Cupa sau distanțierul. Este confecționat din polietilenă de înaltă densitate, cu un diametru de 54-62 mm, conectat distal la tijă printr-un șurub de titan și o camașă filetată din polietilenă. Cupa permite susținerea distală a greutății care se distribuie direct prin femur.

Cum va decurge intervenția chirurgicală.

Intervenția chirurgicală depinde de cicatricea pe care o are pacientului. În partea distală a femurului este efectuată o rezecție, iar în ceea ce privește canalul femural, se încearcă mărirea diametrului pentru a ajunge la unul adecvat. Asta înseamnă că trebuie să existe spațiul necesar pentru tija implantului. Pentru implant este nevoie să se determine dimensiunea adecvată a implantului, lungimea și diametrul tijei, dar și dimensiunea cupelor. Aceasta va permite închiderea implantului fără a tensiona țesuturile moi.Toate etapele la care trebuie să fii atent sunt și în prospectul de utilizare a implantului. Așadar, am ajuns la operație. Implantul este introdus în femur, se închid țesuturile moi cu o mioplastie corectă, care va

acoperi total cupa din polietilenă.

Cum se utilizează

Dar cum se face inserarea? Există mai multe tehnici de ajustare prin presare, tehnica cimentată și chirurgia de implantare precoce sau întârziată.

  • Tehnica de ajustare prin presare. Implantul este introdus în canalul medular lovindu-l cu un ciocan, cât mai aliniat cu femurul, până când distanțierul intră în contact cu suprafața distală a femurului.
  • Pentru tehnica cimentată. Dacă femurul nu are capacitatea de a rezista impactului asupra osului cortical sau are o secțiune corticală mai subțire de 3 mm, este recomandată tehnică cimentată. Este nevoie de utilizarea unui dop de ciment intramedular cu o dimensiune și configurație adecvată a canalului medular.
  • Chirugia de implantare precoce. Verifică dacă un vas important sângerează, înainte de a închide operația, mai ales dacă ai folosit un manșon. Dacă există un exces de mușchi vei avea probleme cu
    mularea protezei. Așadar va fi nevoie să elimini surplusul. Ar trebui să încerci o mioplastie care să acopere întregul implant. Fii atent ca sutura cutanată să nu rămână în tensiune pentru că excesul de grăsime subcutanată va împiedica montarea protezei posterioare.
  • Operația de implantare întârziată. La fel se procedează și în acest caz.

 

Care sunt beneficiile utilizării implantului Keep Walking

Pentru a beneficia de toate avantajele folosirii implantului este important să fii atent la:

✔ Bandajul de presiune. Este necesar să aplici un bandaj de presiune bun (elastic și oblic) după amputare, astfel încât să nu existe modificări de volum în momentul prizei definitive.
✔ Suportul distal. Suprafața pentru suportul distal a unui pacient care are un implant Keep Walking este similară cu cea a pacienților care au suferit o dezarticulare de genunchi. Așa că priza trebuie să fie o priză de sprijin distală cu incluziunea ischionului.
✔ Ajustările distanțierului. Capătul distal al soclului trebuie reglat pentru întreaga conferință a distanțierului. Astfel pacientul va controla proteza. Iată și ce alte beneficii au mai rezultat în urma utilizării implantului în cadrul studiilor.

Iată și ce alte beneficii au mai rezultat în urma utilizării implantului în cadrul studiilor

În urma unui studiu la care au participat pacienți cu vârsta medie de 63 de ani, cu amputări din cauze vasculare, traumatice sau oncologice, a rezultat că implantul cu greutate distală îmbunătățește capacitatea și viteza mersului în cel mult 14 luni de la implant. Mai ales la pacienții de sex masculin, cu vârstă peste 50 de ani, cu amputări de origine vasculară. Testarea s-a efectuat testarea la 3 luni de la amputare.
Conform unul alt studiu la care au participat 29 de pacienti, dintre care unul a fostexclus pentru neîndeplinirea programului, iar pentru alți 5 a fost nevoie de îndepărtarea implantului, implantul este benefic pentru creșterea densității minerale osoase.

You may also like

Leave a Comment